fbpx

Psoriazis

Psoriazisul este o boală autoimună caracterizată prin zone de piele anormala. Aceste zone sunt de obicei rosii, cu senzație de mâncărime și solzoase. Acestea pot varia în severitate de la mici si locale pana la acoperirea intregului organism. Leziunile la nivelul pielii pot declansa modificari ale pielii psoriazice in acel loc, fapt cunoscut sub numele de fenomenul Koebner.

Psoriazis vulgaris (de asemenea  cunoscut si sub numele de psoriazis cronic stationar sau psoriazis în plăci ) este cea mai comună formă și afectează 85% -90% dintre persoanele cu psoriazis.

CAUZE

Cauza reală a psoriazisul nu este pe deplin cunoscuta cu toate că aproximativ o treime din persoanele cu psoriazis raporteaza un  istoric in familie al bolii, iar cercetatorii au identificat loci genetice asociate cu aceasta conditie.

TRATAMENT

Există mai multe forme diferite de tratament pentru psoriazis, în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Unele forme comune de tratament includ:

  • Agenti topici (steroizi, creme de protecție, lotiuni, creme hidratante și loțiuni de protectie)
  • Fototerapia (terapia UV)
  • Agenti sistemici (medicamente sau tratament care afectează întregul organism)
  • Operatia chirurgicala
  • Terapii alternative

In multe dintre cazuri tratamentul include o metodologie diversificata. Corticosteroizii utilizati cu fototerapia, creme de protectie sau chiar o intervenție chirurgicală, toate sunt la fel de cunoscute.  Cremele hidratante și loțiunile sunt aproape întotdeauna  o parte a tratamentului  deoarece pielea tinde sa se usuce cu psoriazisul. Cremele de protectie sunt de asemenea frecvente deoarece chiar iritatii minore pot agrava psoriazisul.

Cremele de protectie formează un strat exterior protector împotriva alergenilor si substantelor iritante insa acestea sunt adesea pe baza de ceara sau petrol și au tendința de a bloca porii, cauzand o gama larga de probleme ale pielii cu utilizare prelungită. In ultimii ani  medicii dermatologi au început sa recomande o  lotiune de protectie ca  alternativa la creme deoarece o loțiune de protectie face propriu-zis legatura cu celulele moarte ale pielii de pe stratul exterior al pielii pentru a ajuta la protejarea pielii împotriva alergenilor si substantelor iritante. Un alt beneficiu al unei lotiuni de protectie si unul dintre motivele pentru care dermatologii o recomanda ca altenativa de hidratare a pielii este faptul ca aceasta ajuta pielea sa retina uleiurile naturale si hidratarea.

 

CUM NE PUTEM TRATA:

  • Spalatul zilnic ajută la eliminarea pielii solzoase si calmeaza pielea inflamata. Adăugați ulei de baie, fulgi de ovăz coloidal, sare amara sau sare de la Marea Moartă în apă și spalati-va. Evitati apa fierbinte si sapunurile dure care pot agrava simptomele.
  • Folositi lotiune de protectie. Stergeti-va pielea după baie, apoi aplicați imediat o lotiune de protectie pentru a mentine pielea hidratata. Lotiunea de protectie se aplică la fiecare 4 ore pe tot parcursul zilei.
  • O expunere controlata la lumina solară poate îmbunătăți în mod semnificativ leziunile, insa prea mult soare poate creste riscul cancerului de piele. Înainte de a începe orice program de plajă, adresați-vă medicului dumneavoastră despre cel mai bun mod de a folosi lumina naturala a soarelui in tratarea pielii. Pastrati o evidența despre cand și cât timp ati stat la soare pentru a evita expunerea excesivă. Și asigurați-vă că va protejati pielea sanatoasa cu o lotiune de protectie cu spectru larg de protectie solara sau cu o lotiune de protectie cu SPF. Aplicati lotiunea cu generozitate la fiecare 2 ore – sau mai des dacă inotati sau transpirati; o loțiune de protectie se aplică la fiecare 4 ore.
  • Evitati tot ce poate declansa psoriazisul. Aflati ce anume il declanseaza, sau ce anume il agraveaza și luati măsuri pentru a preveni sau pentru a le evita. Infecțiile, leziunile pielii, stresul, fumatul si expunerea intensa la soare, toate acestea pot agrava soriazisul.
  • Evitati consumul de alcool. Consumul de alcool poate scadea eficacitatea unor tratamente impotriva psoriazisului.