In utilizarea generala sau industriala, cremele de protectie artificiale sunt folosite pentru protejarea impotriva agentilor de curățare, solvenților, acizilor, uleiurilor sau a altor substanțe caustice. In industria cosmetica acestea sunt utilizate înainte de aplicarea fondului de ten, a machiajului și a altor substanțe caustice utilizate in acesta industrie.
Eficacitatea generala a cremelor de protectie artificiale in tratarea eczemelor mainilor si a dermatitei de contact a fost larg dezbatuta. Desi si-au demonstrat efectul de protectie impotriva multor substante iritante, cremele de protectie nu s-au dovedit la fel de eficiente precum EPP ( Echipament Personal de Protectie) si n-ar trebui niciodata folosite in locul acestuia. Deasemeni exista dovezi pentru faptul ca utilizarea necorespunzatoare a unei creme de protectie poate avea un efect daunator in locul unuia benefic.
Eficacitatea generala
Desi sunt recomandate in tratarea unei game largi de probleme dermatologice ale pielii, eficacitatea cremelor de protectie ramane inca discutabila. Nu a fost inca dovedita stiintific utilitatea lor in tratarea eczemei mainilor, iar conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu sunt eficiente nici in tratarea dermatitei de contact.
Manualul pentru cresterea copiilor publicat in 2012 de Spitalul Great Ormond mentioneaza faptul ca “ scutecele de unica folosinta tin lichidul departe de piele si pot fi schimbate mai rar daca copii n-au avut si scaun iar aplicarea cremelor de protectie nu mai este necesara”.
Probleme comune
Cele mai cunoscute problemele tratate cu cremele de protectie artificiale sunt:
- Pielea uscata
- Mancarimi usturimi sau arsuri ale pielii sensibile
- Acnee
- Reactii alergice severe( iritatii, dificultati in respiratie, gheara in piept, umflarea gurii, fetei, buzelor sau limbii)
Alti factori de risc
- Nu se cunosc reactii in caz de ingerare
- Sunt adeseori secretate in laptele de san al femeilor insarcinare
- Pot cauza ameteala sau greata
Alternativele cremelor de protectie artificiale
In ultimii ani multi dermatologi au inceput sa recomande lotiunile de protectie in locul cremelor artificiale.
Prin patrunderea acestora in stratul de suprafata al pielii, lotiunile de protectie tin la distanta factorii contaminatori in timp ce mentin hidratarea si uleiurile naturale ale pielii. Rezultatul este o hidratare naturala, hipoalergenica si non-toxica a pielii.